Halové majstrovstvá sveta: Josh Kerr pred olympijskými hrami v Paríži 2024 cieli na zlato z Glasgowa

Estimated read time 6 min read

Čo sa stane v utorok 6. augusta 2024?

Halové majstrovstvá sveta: Josh Kerr pred olympijskými hrami v Paríži 2024 cieli na zlato z Glasgowa
Halové majstrovstvá sveta: Josh Kerr pred olympijskými hrami v Paríži 2024 cieli na zlato z Glasgowa

Úroveň presvedčenia v okamžitej reakcii Josha Kerra je porovnateľná s niekým, kto sa vrátil z budúcnosti a videl tento moment na vlastné oči.

„Josh Kerr je korunovaný za olympijského víťaza na 1500 m,“ povedal 26-ročný Škót pre BBC Sport.

Práve táto neochvejná dôvera vo vlastné schopnosti umožnila Kerrovi získať svoj prvý globálny titul v Budapešti pred šiestimi mesiacmi, keď ohromil úradujúceho olympijského víťaza Jakoba Ingebrigtsena, aby získal zlato z majstrovstiev sveta.

Kerr je precízny plánovač, ale až do Budapešti nikdy neodchádzal z celosvetových majstrovstiev úplne spokojný, napriek tomu, že sa stal prvým britským olympijským medailistom na 1500 m po 33 rokoch s bronzom v Tokiu.

Dokonale ho to pripravilo na rande s osudom v Paríži, ktoré označil za svoj vrcholný moment už ako osemročný, keď si spočítal, kedy bude na vrchole.

„Ak pôjdete na môj telefón, už poznáte moju taktiku. To vám hovorí dosť,“ hovorí Kerr.

„Presne viem, čo budem robiť, a to znamená, že na tejto taktike môžem pracovať aj na tréningu.

„Budem pripravený vyraziť, keď príde čas. To posledné kolo som si predstavoval už dlho.“

Kerr, ktorý tento rok prekonal svetový halový rekord na dve míle britskej legendy Mo Farah, zabehol osem minút 0,67 sekundy a prekonal deväťročnú hranicu, a preto sa v piatok pokúsi predviesť šou na svetovom halovom šampionáte na domácej pôde v Glasgowe. .

Minuloročný prelomový triumf sa pripravoval dlho a Kerr odvtedy rád spomínal na ťažké dni, ktoré si cesta tam vyžadovala, rovnako ako na tú oslnivú noc pri Dunaji.

Musel urobiť značné obete v snahe realizovať svoje ambície stať sa najlepším svetovým bežcom na stredné trate, presťahovať sa do Spojených štátov a žiť ďaleko od svojej snúbenice a rodiny.

„Vedel som, že nebude ľahké dostať sa na vrchol, ale vedel som, že mám na to všetko. Chcem sa odvďačiť svojmu mladšiemu ja, ktoré vynaložilo tvrdú prácu, aby sa dostalo až sem,“ hovorí Kerr.

„Ak je cieľom stať sa olympijským víťazom, musíte mať prvok závislosti na tom, čo robíte. V tomto bode je to závislosť.

„Mal som na to chuť. Chcem získať čo najviac titulov a dokázať, že som najlepší na svete.“

Kerr, ktorý súťaží v slnečných okuliaroch, je na trati okamžite rozpoznateľný. Hovorí, že mu umožňujú vyniknúť a ukázať osobnosť, ale tiež mu pomáhajú sústrediť sa.

„Keď okuliare idú ďalej, je čas na hru,“ hovorí.

Znamenalo to, že Kerrov výraz bol do značnej miery skrytý, keď prepracoval svojho obľúbeného Ingebrigtsena, aby napodobnil úspech krajana Jakea Wightmana – jeho dlhoročného priateľa, ktorý bude v Paríži cieliť aj na zlato – o rok skôr.

Nedalo sa však zamaskovať uvoľnenie emócií, keď bolo víťazstvo potvrdené a na tribúne objal svojich rodičov.

„S 50 metrami do cieľa nikdy nezabudnem na pocit, keď viem, že som preteky do značnej miery vyhral, pokiaľ som zostal na nohách a udržal som to spolu,“ hovorí Kerr.

„Bolo to veľmi zvláštne, vedieť, že ľudia, ktorí mi pomohli dostať sa tam, boli na štadióne. Všetko sa spojilo ako príbeh Disney.

„Sme v športe, v ktorom jeden vyhrá a zvyšok poľa prehrá. Väčšina ľudí, ktorí idú na veľké majstrovstvá, odíde naštvaná alebo nahnevaná. Nie sú to oni. Musel som sa sám seba opýtať, ‚niekto musí vyhrať tieto preteky – prečo nie ja?'“

A čo muž za tienidlami? Kerr sám seba opisuje ako hnaného jedinca, „ktorý v skutočnosti nemá veľa filtrov“. Hovorí, že ho to môže niekedy dostať do problémov, ale on je jednoducho sám sebou.

„Ako súťažiaci jednoducho milujem vyhrávať. Milujem vyhrávať viac, ako nenávidím prehry, takže rád robím veľké výkyvy,“ hovorí Kerr.

„Pôjdem do toho zakaždým a som v bode svojej kariéry, kedy môžem ísť von a pokúsiť sa vyhrať každé preteky, v ktorých som. To mi dáva slobodu.“

Finále na 1500 m mužov bude jednou z najneočakávanejších udalostí Paríža 2024 po zúčtovaní na majstrovstvách sveta, ktoré podnietilo rivalitu medzi Kerr a Ingebrigtsenovou, ktorej začiatok roka narušila achilovka.

Po tomto stretnutí dvojica pokračovala vo výmene komentárov, pričom Ingebrigtsen opísala Kerra ako „len ďalšieho chlapa“ a Brit povedal, že Nór má „veľké slabiny“.

„Rivalita medzi mnou a Ingebrigtsenovou je väčšinou založená na našom vlastnom sebavedomí,“ hovorí Kerr.

„Verím, že som najlepší bežec na 1500 m na svete. On si asi tiež verí. Je to zábavná rovnováha medzi dvoma osobnosťami, ktoré sa pravdepodobne trochu stretnú.“

„Som za a nebudem sa vyhýbať nejakej súťaži, takže sa teším na to, čo príde.“

Existujú dočasné ciele, ktoré chce Kerr dosiahnuť do 6. augusta.

V aréne, v ktorej vyrastal, bude Kerr v sobotu večer v Glasgowskej Emirates Arena pretekať na viac ako 3 000 m, pretože chce ukázať svetobornú schopnosť, ktorú odvtedy vycibril v USA.

Pri absencii očakávaných parížskych rivalov Ingebrigtsen a Wightman sa chce ďalej presadiť ako športovec, ktorého v tomto olympijskom roku porazí.

„Veľmi dlho som neutekal pred škótskymi fanúšikmi a myslím si, že už dlho som sa pred britským publikom nekonal,“ hovorí Kerr, ktorý bol 12. Finále Hier Commonwealthu v Birminghame pred dvoma rokmi.

„Mám pocit, že sa kruh uzatvárame od roku 2017, keď som vypadol v prvom kole [na majstrovstvách sveta v Londýne].

„Som pripravený predviesť túto novo nájdenú kondíciu pred britskými fanúšikmi a dúfam, že trochu inšpirujem ďalšiu generáciu.

„Idem do toho s plánom a verím, že ak ho zrealizujem, prídem so zlatou medailou.“

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours