Saudská veľvyslankyňa obvinila Martinu Navrátilovú a Chris Evertovú z „obrátenia sa chrbtom k ženám“

Estimated read time 3 min read

Tenisové velikánky Martina Navrátilová a Chris Evertová sa „obrátili chrbtom k ženám“, keď sa postavili proti plánom usporiadať ženské podujatia v Saudskej Arábii, vyhlásila veľvyslankyňa kráľovstva v Spojených štátoch.

Saudská veľvyslankyňa obvinila Martinu Navrátilovú a Chris Evertovú z „obrátenia sa chrbtom k ženám“
Saudská veľvyslankyňa obvinila Martinu Navrátilovú a Chris Evertovú z „obrátenia sa chrbtom k ženám“

Minulý týždeň dvojica napísala stanovisko, v ktorom načrtla svoj nesúhlas s usporiadaním finále WTA v Saudskej Arábii.

WTA zvažuje presun končiaceho sa turnaja do Rijádu.

Princezná Reema bint Bandar al-Saud uviedla, že ich pohľad je „nad sklamaním“.

Navrátilová (67) a Evertová (69) vyhrali v rokoch 1974 až 1991 po 18 grandslamových titulov vo dvojhre.

Ich stĺpček s názormi v The Washington Post bol minulý týždeň s nadpisom: „Nepomáhali sme budovať ženský tenis, aby ho využila Saudská Arábia“.

Uviedli v ňom, že presunutie „korunovačného klenotu“ ženského podujatia do Saudskej Arábie je „nezlučiteľné s duchom a účelom ženského tenisu a samotnej WTA“ a je „významným regresom“.

„Nielenže je to krajina, kde ženy nie sú vnímané ako rovnocenné, je to krajina, kde súčasná situácia zahŕňa zákon o mužskom poručníctve, ktorý v podstate robí ženy majetkom mužov. Krajina, ktorá kriminalizuje LGBTQ komunitu až do možnej smrti.“ Krajina, ktorej dlhodobé výsledky v oblasti ľudských práv a základných slobôd sú už desaťročia predmetom medzinárodného záujmu,“ napísali.

Vo vyhlásení vydanom v utorok však princezná Reema, ktorá je tiež členkou saudskoarabského olympijského výboru a členkou správnej rady Medzinárodného olympijského výboru, uviedla, že sa „otočili chrbtom k tým istým ženám, ktoré inšpirovali, a je to viac než sklamanie“. .

Kritiku dvojice voči zákonom, ktoré kriminalizujú LGBTQ komunitu, nevyjadrila.

Al-Saud povedal, že dvojica by si mala „ujasniť svoje fakty“ o záležitostiach saudského práva, ktoré sa týka žien, a uviedla, že ich argumenty sú „založené na zastaraných stereotypoch a západocentrických názoroch na našu kultúru“.

Dodala: „Neuznanie veľkého pokroku, ktorý ženy urobili v Saudskej Arábii, znevažuje našu pozoruhodnú cestu. To nielenže podkopáva pokrok žien v športe, ale bohužiaľ podkopáva aj ženy, pokrok ako celok.“

„Šport by sa nemal používať ako zbraň na presadzovanie osobných predsudkov alebo programov alebo trestanie spoločnosti, ktorá túži prijať tenis a pomáhať pri oslave a rozvoji tohto športu.“

Tuniska Ons Jabeurová – ikona v arabskom svete a víťazka Wimbledonu za posledné dva roky – v auguste povedala, že by bola „veľmi nadšená“, keby sa finále WTA konalo v Saudskej Arábii.

Kritici Saudskej Arábie však obvinili kráľovstvo bohaté na ropu, že využíva svoje bohatstvo na investície do športu v snahe zlepšiť svoj imidž – známy ako „sportswashing“.

Vyplýva to z nedávnych veľkých investícií do golfu, Formuly 1, futbalu a najmä boxu.

Kampaňské organizácie naďalej kritizujú výsledky Saudskej Arábie v oblasti ľudských práv a rovnosti.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours