Klopp, Pep: zadnji obračun trenerjev

Estimated read time 5 min read

„Imamo loke in puščice. Ko natančno merimo, zadenemo tarčo. Bayern pa ima bazuko. Jasno je, da bodo bolj verjetno zadeli cilj. Vendar se zdi, da je bil Robin Hood zelo uspešen.“

To so bile besede Jurgena Kloppa poleti 2013. Njegova ekipa Borussia Dortmund je pravkar izgubila finale Lige prvakov proti Poceni Bayern München nogometne majice München na Wembleyju po porazu v Bundesligi. Zvezdnik Mario Gotze je bil oropan.

Pep Guardiola je pravkar prispel v München.

Rivalstvo med Kloppom in Guardiolo, morda najboljšima menedžerjema svojega časa, se je rodilo v Nemčiji, v Angliji pa je postalo legendarno.

Na njunem prvem srečanju je kmalu po aluziji na Robina Hooda zmagal Klopp – v superpokalu v Dortmundu je zmagal s 4:2. Toda v tem slovitem spopadu ostaja v vlogi poraženca, kar je glede na finančno moč Manchester Cityja upravičeno.

Vendar je to po svoje uravnoteženo tekmovanje. Guardiola je morda osvojil več trofej, vendar jih je Klopp še vedno veliko osvojil z Poceni otroške nogometne majice Liverpool.

Poleg tega je na 29 tekmah proti Guardiolu zmagal – 12 zmag proti 11 v tekmi, ki bi lahko bila v nedeljo na Anfieldu odločilna za naslov. Od vseh 24 menedžerjev, ki so se z Guardiolo pomerili osemkrat ali večkrat, je edini, ki lahko to reče.

Ko se pripravljata na morda zadnji medsebojni obračun na tekmi, za katero menedžer Man Cityja upa, da bo rekordna, je skušnjava, da bi ju videli kot nasprotnika. Oba sta sijajna, vendar imata edinstveno vizijo o tem, kako naj bi se ta velika igra igrala.

To do neke mere drži, zlasti na začetku njune kariere.

Guardiola, čeprav je ponosen Katalonec, je postal simbol španske šole s poudarkom na posesti in pozicijski igri.

Klopp je bil navdušen nad nemškim gegenpressingom. Sprva ga je označil za heavy metal nogomet, danes pa še vedno trdi, da se s svojimi igralci skoraj vsakodnevno pogovarja o prednostih kontratlaka.

Že dolgo se govori o Kloppovem kaosu v primerjavi z Guardiolovim nadzorom.

Dejansko sta oba vplivala drug na drugega na subtilne in presenetljive načine.

Nobeden od njiju ne bi bil trener, kakršen je danes, če ne bi vplival na drugega.

Guardiola, ki je nekoč morda imel Joséja Mourinha za svojega ideološkega tekmeca, priznava, da so ga oblikovala srečanja s Kloppom.

„Pomagal mi je, njegove ekipe so mi pomagale postati boljši trener. Dal mi je drugo raven, o kateri moram razmišljati, dokazovati samemu sebi, kaj moram storiti, da bom boljši trener z našimi ekipami, da jih bom skušal premagati. To je razlog, da sem še vedno v tem poslu.

„Nekateri trenerji nas izzivajo, da naredimo še korak naprej.“

Če je Mourinho občasno zmedel Guardiole, zlasti v polfinalu Lige prvakov leta 2010, ko je njegov Inter odpravil Barcelono, ne da bi poznal žogo, je Klopp pokazal, da je z njo mogoče presenetiti tudi svoje ekipe.

Osem let pozneje je Liverpool v četrtfinalu Lige prvakov na Anfieldu uničil City s tremi goli, zaradi česar so se Guardiolovi upi na zmago na turnirju razblinili po 31 minutah dvourne tekme. Za nekaj časa se je zdelo, da ima Klopp njegovo številko.

City je izgubil tudi povratno tekmo in kljub temu, da je osvojil naslov prvaka Premier League, je bil njegov edini poraz v tekmovanju do zdaj januarski poraz s 4:3 proti Liverpoolu. Pritisk, hitrost in agresivnost Kloppove ekipe so predstavljali novo težavo.

Klopp, Pep: zadnji obračun trenerjev

Njegove zamisli o posesti so nespremenljive in zdi se, da je Guardiola pol desetletja iskal načine, kako preprečiti, da bi bila njegova ekipa tako izpostavljena v prehodu – pri čemer je imel v mislih Liverpool. Običajno mu je glede na njegovo taktično briljantnost to tudi uspelo.

Vendar ga je ta proces spremenil. Človek, ki je nekoč sanjal o ekipi, polni srednjih igralcev, zdaj igra z ultimativno številko 9 in sredino igrišča zapolnjuje z branilci. „Imeti moraš prave branilce,“ pravi o osvojitvi naslova v prejšnji sezoni.

To razodetje se je rodilo iz želje, da bi preprečil prehod, najprej s prihodom polnih branilcev, zdaj pa z nekdanjimi centralnimi branilci, kot je Manuel Akanji. Kar zadeva angleškega branilca Johna Stonesa, ta zdaj deluje kot dejanska številka 10.

Morda bi se vse to zgodilo tudi brez Kloppa, a Liverpool je vsekakor ustvaril tisti občutek nujnosti, ki je Guardiolo in njegovo ekipo prisilil k iskanju rešitev in od njih zahteval, da postanejo boljši ne le taktično, temveč tudi mentalno.

Očiten primer tega se je zgodil spomladi 2019, ko je Liverpool zaradi presenetljivega zmagovalnega niza prisilil City, da je na zadnjih 14 tekmah ostal popoln in za eno samo točko zadržal naslov prvaka Premier League. Liverpool se je moral zadovoljiti z Poceni Liga nogometne majice prvakov.

Kar zadeva Kloppa, so se njegove ideje razvile zaradi Guardiole.

Najbolj opazna je preobrazba Trenta Alexandra-Arnolda iz običajnega srednjega branilca v sodobnega srednjega napadalca.

„Zakaj najboljšega desnega branilca na svetu spreminjate v srednjega napadalca? Tega ne razumem.“ Takšno je bilo Kloppovo mnenje, ko je angleški selektor Gareth Southgate leta 2021 preizkusil to zamisel. Kmalu zatem je sprejel novo hibridno vlogo, ki jo je populariziral njegov mestni kolega.

Na splošno je Klopp sprejel bolj potrpežljivo igro, daleč od enoznačne težkometalne karikature, ki jo je že zdavnaj opustil. Simbolično je za Liverpool celo podpisal pogodbo s Thiagom Alcântara, igralcem, ki ga je Guardiola leta 2013 odpeljal v Bayern.

Morda je zgodovina sklenila svoj krog.

Vendar je treba napisati še eno poglavje.

Ko ga bo konec, se bo vsak od njiju upravičeno spraševal, koliko več bi lahko osvojil, če ne bi bilo drugega. Toda oba sta že zadala svoj udarec in okrepila svoj ugled. To je rivalstvo, ki se je razmahnilo in ne zmanjšalo.

More From Author

+ There are no comments

Add yours