Osimhen bi moral namesto Premier League izbrati PSG

Estimated read time 8 min read

Zvezdniški napadalec naj bi se poleti podal na trg, Pariz pa se zdi njegova popolna nova destinacija.

Zato prihaja imperij zla. Poceni PSG nogometne majice, Veliki porabniki, davčni tirani, državni klub s praznim čekom, so spet na trgu. Le da je tokrat njihova poraba še bolj zlovešča. V prejšnjih letih se je celina lahko tolažila z njihovim nekonvencionalnim pristopom. Lionel Messi je prišel nerad, ker ni imel kam drugam.

Enako velja za Neymarja, čigar ambicije po zlati žogi so se kmalu izjalovile zaradi njegovih krhkih gležnjev in nagnjenosti k pozornosti. Tudi Kylianu Mbappeju, velikemu pariškemu upu, ni uspelo priti v polno – tako zelo je hrepenel po nekem španskem klubu.

Sedanja generacija Parižanov pa je nekoliko bolj uglašena. Še vedno mečejo svoj denar naokoli, vendar to počnejo pametno. Pomislite na pristop Galactica, vendar z dovolj kompetentno nogometno strukturo v ozadju. Zdaj morajo zapolniti luknjo. Mbappe bo poleti odšel za vedno, saj je njegovo vlogo v ekipi že zmanjšal nepopustljivi Luis Enrique. Obstajajo notranje možnosti. A vse kaže, da se bo zgodil drag nov podpis, drzna, a kot britev ostra pridobitev, ki bo Parizu povrnila pomembnost na evropskem trgu.

Zdi se, da je to Victor Osimhen. Nigerijski napadalec, ki bo poleti zapustil Napoli, je v Kampanji naredil vse, kar je bilo v njegovi moči. Eden največjih svetovnih talentov bo kmalu zaživel novo življenje. In PSG bi lahko – neobičajno – ponudil popolno platformo za igralca, katerega zvezda lahko samo še raste.

Zapletena sezona v Neaplju

V prejšnji sezoni je Osimhen prejel naziv „najboljšega napadalca v Evropi, ki se ne imenuje Erling Haaland“, ki je sicer na družabnih omrežjih zelo popačen. Medtem ko je Norvežan divjal v Premier League, je Osimhen mešal štrene v Italiji. Nigerijec je razvil uničujočo povezavo s Khvicho Kvaratskhelijo, ki je v kombinaciji z gruzijskim krilnim igralcem dosegel sezono, v kateri je v vseh tekmovanjih dosegel 31 golov.

Vendar pa je tako kot celotna ekipa Poceni Napoli Nogometne majice, ki je prvič po 33 letih osvojil Scudetto, se je zdelo, da se njegovo obdobje končuje. Klub je zapustil menedžer Luciano Spalletti, odšli pa so tudi drugi ključni igralci. Vrnitev se ni zdela verjetna. In tako se je tudi zgodilo. Napoli je v tej sezoni zaposlil tri različne trenerje, je na sedmem mestu in je izpadel iz Lige prvakov. Če Osimhenovih 11 golov v 17 nastopih v serie A – ki jih je prekinila odsotnost zaradi poškodbe – velja za razočaranje za ekipo, ki je očitno v boju za izpad, potem bi tu lahko bil igralec.

Želja po odhodu

Lansko poletje se je zdelo, da je Osimhen tik pred odhodom, čeprav za kratek čas. Povezovali so ga s številnimi klubi, med drugim z Arsenalom, Chelseajem, Manchester Unitedom, Real Madridom, Barcelono in PSG, ki so se potegovali za njegov podpis. Odklonil je to zanimanje in se odločil, da ostane še eno leto. Vendar je konec januarja jasno povedal, da bo po koncu sezone zapustil klub.

„Odločitev o naslednjem koraku ob koncu sezone sem že sprejel. Svojo odločitev sem že sprejel. Imam že načrt, vem, kaj želim storiti, kaj želim početi v nadaljevanju,“ je dejal. „Mislim, da 60 % ljudi omenja govorice o tem, da me povezujejo s Premier League. Premier liga je ena največjih lig na svetu.“

Predsednik Napolija Aurelio De Laurentiis je kmalu zatem potrdil njegove namere.

„To smo vedeli že od lanskega poletja, pogajanja za njegovo [Osimhenovo] podaljšanje so bila dolga in prijateljska, zato smo zagotovo vedeli, da bo Poceni Real Madrid nogometne majice, PSG ali ekipo iz Premier League,“ je dejal.

Nigerijec je pred mesecem dni podpisal novo pogodbo, vendar je vanjo vključil le izstopno klavzulo, ki je zadovoljila vse strani. Osimhen lahko zdaj klub zapusti za približno 130 milijonov evrov (113 milijonov funtov/144 milijonov ameriških dolarjev) – znesek, ki se zdi za elitnega napadalca dandanes skoraj poceni.

Taktična primernost pri PSG

Na prvi pogled se zdi, da je tu težava. PSG mora nadomestiti Mbappeja – ali pa vsaj zapolniti praznino na položaju, ki ga zapušča. V najbolj očitni obliki bi to pomenilo podpis igralca, ki lahko igra bodisi kot tradicionalno krilo bodisi kot osrednji napadalec – nekoga, ki najbolje deluje na levem boku.

Osimhen ni takšen igralec in podpis pogodbe z njim bi bil velika zloraba njegovega talenta. Vendar PSG letos ni igral v tradicionalnih formacijah. Luis Enrique je večino sezone igral z ekipo, ki je menjavala med 4-2-2-2, 5-3-2 in bolj ortodoksno 4-3-3. V nobeni od teh konstelacij Mbappe ni deloval kot naravno levo krilo. Da, francoski kapetan se nagiba k levi strani, vendar ga je Luis Enrique raje postavil v bolj osrednjo vlogo, Bradley Barcola pa je deloval kot ortodoksni krilni igralec. V tem sistemu ni čiste številke 9 – in ni nujno, da imajo Parižani na sredini čistega strelca.

To je dobra novica za Osimhena, od katerega se pričakuje, da bo deloval kot osrednji branilec, vendar je tudi dovolj mobilen, da lahko uporablja kanale in igra od zadaj. Ni nadomestek za Mbappeja. Toda Parižani ga tudi ne potrebujejo nujno.

Osimhen bi moral namesto Premier League izbrati PSG

Čar Luisa Enriqueja

V zadnjih tednih je Luis Enrique pokazal nekaj zadržkov, ko se je javno distanciral od skorajšnjega odhoda Mbappeja. Od pasivno agresivnih čestitk svojemu zvezdniku do izpustitve igralca v Ligue 1 je španski trener jasno pokazal, da želi Parižane popeljati v novo obdobje. PSG bo Mbappeja še vedno potreboval, ko bo zares pomembno. Toda v trenutkih, ki so vmes, je igralec na obrobju.

Ta očitna neusmiljenost je v preteklosti pripeljala do nekaj nesoglasij – vprašajte Neymarja. Toda tisti, ki so na strani trenerja, se običajno zelo dobro razvijejo. Luis Enrique je pri Barci iz Ivana Rakitića izvlekel najboljše in razvil Messija, ko se je zdelo, da ne more biti več boljši, potem ko je bil tako uspešen pod vodstvom Pepa Guardiole. Njegova pametna taktika v španski reprezentanci je Pedrija in Gavija hitro spremenila v dva najbolj obetavna srednja igralca v igri.

Če vse to združimo, je eden najboljših menedžerjev v nogometu – še posebej za tiste, ki so se pod njegovim vodstvom pripravljeni prilagoditi. Če je Osimhen sposoben trenirati, potem morda ni boljše možnosti.

Kam drugam bi lahko šel?

Ob vseh prednostih, ki bi jih lahko prinesla selitev v Pariz, obstaja tudi upravičeno zanimanje od drugod. Arsenal in Chelsea naj bi se potegovala za njegov podpis. Kanonirji naj bi se že nekaj časa zanimali za Osimhena, vendar morda ne bodo želeli porabiti potrebnega denarja za njegov podpis. Po drugi strani pa se zdi, da ima Chelsea FC priložnost – in bi si ga lahko privoščil. Vendar pa bi dejstvo, da v Premier League koketirajo z dobičkom in prekrški glede trajnosti, lahko otežilo sklenitev dogovora.

Poleg tega obstajajo ključni razlogi, zakaj nobenemu od klubov ne bi bilo smiselno. Prvič, Chelseaju manjka doslednost. Medtem ko ima menedžer Mauricio Pochettino ekipo, ki igra nogomet, bi bilo zaradi številnih vprašalnih znakov v ekipi na Stamford Bridgeu neprijetno. Modri nedvomno potrebujejo vrhunskega strelca, ki bi jih popeljal nazaj v Ligo prvakov. Toda zdi se, da ni zanesljivega sistema, ki bi ga podpiral.

Arsenal ima nasprotno težavo. Topničarji Mikela Artete so odlično trenirani, saj lahko vsak igralec na petih kvadratnih metrih igrišča izkoristi svoj potencial. Položaji so odlično zasedeni. Osimhen pa je za to morda preveč nepredvidljiv. Treba mu je dati prostor za improvizacijo in mu omogočiti, da vstopa v različna področja. Osimhen bi bil zagotovo boljši od pogosto nepredvidljivega Gabriela Jesusa. Vendar Arteta, ki brezkompromisno postavlja standarde, iz njega morda ne bo dobil najboljše.

Ali lahko postane glavni igralec?

Videli bomo, kako zelo si Osimhen želi pariškega zvezdništva. Osimhen je igralec, ki je vedno ohranjal svoj ego v ravnovesju in mešal aroganco vrhunskega napadalca s ponižnostjo nogometaša, ki se morda zaveda, da lahko da še veliko več. Zgodili so se posamezni incidenti – leta 2022 je bil na primer napadalec izključen iz treninga pri Napoliju. Toda razen tega se zdi, da je Osimhen izjemno skromen nogometaš.

Ali je zaradi tega primeren za pariško središče pozornosti, bomo še videli. Francoska prestolnica je v preteklosti z igralci počela nenavadne stvari. Tisti z velikim egom – Mbappe, Neymar in Zlatan Ibrahimović – so v kotlu Parc des Princes pod pritiskom dobro uspevali. Drugim pa ni tako lahko. Celo Messi, ki ima status najboljšega nogometaša, si je v kaotičnem nogometnem mestu težko utrl svojo nišo.

In to je največja ovira za Osimhena. Če se bo odločil za Pariz, bo moral sprejeti žaromete in biti v središču pozornosti v mestu, kjer vlada nenehna zmeda. Zdi se, da je to idealna kombinacija. Vendar je na koncu vse odvisno od igralčeve sposobnosti, da bo dajal ton, ko bo ta mogočni imperij poskušal zgraditi boljšo ekipo.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours